Alles wat je nodig hebt in de bouw

hoogwerkers

Wat is een bouwplaats?


Een bouwplaats is een gebied of stuk land waar bouwwerkzaamheden plaatsvinden.

Soms worden bouwplaatsen ook wel ‘bouwplaatsen’ genoemd. Dit houdt meestal in dat er gebouwen of huizen worden gebouwd, terwijl ‘bouwplaats’ een breder werkterrein bestrijkt. Dit kan van alles zijn, van een huisuitbreiding tot een landschapsproject, weg- of brugconstructie of een enorm technisch project, zoals de ontwikkeling van Crossrail of de oprichting van een nieuwe elektriciteitscentrale.

Bouwplaatsen


Land wordt over het algemeen geclassificeerd als een ‘bouwplaats’ wanneer het wordt overgedragen aan aannemers om met het werk te beginnen. Op een bouwplaats vinden vaak meerdere activiteiten plaats op verschillende tijdstippen, onder hetzelfde plan.

Gezondheids- en veiligheidsproblemen ter plaatse


Bouwterreinen zijn potentieel gevaarlijke omgevingen. Om risico’s te minimaliseren, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van gezondheids- en veiligheidskwesties en maatregelen te nemen om de impact ervan te verminderen.

Enkele van de belangrijkste gezondheids- en veiligheidsproblemen op een bouwplaats zijn:

Beweging van machines en materialen


Bouwplaatsen zijn drukke plaatsen, waar vaak zware machines worden gebruikt om materialen te verplaatsen of lasten te hijsen. Verkeersplannen en barrières die fabrieksactiviteiten scheiden van andere belangrijke werken zijn essentieel voor de veiligheid van de site.

Tripgevaren
Bij oneffenheden in de ondergrond bestaat het risico van struikelen, uitglijden en vallen tijdens bouwwerkzaamheden. Rondslingerende materialen kunnen een gevaarlijke hindernisbaan vormen, dus apparatuur moet worden gecontroleerd en veilige zones moeten worden afgezet om gevaren tot een minimum te beperken.

Schadelijke materialen en stoffen
Asbest en loodverf kunnen schadelijk zijn voor bouwvakkers, evenals chemicaliën, verf en de dampen die hierdoor ontstaan. Asbest moet op een veilige manier worden verwijderd en afgevoerd. Er dienen geschikte PBM te worden gedragen om te voorkomen dat stof en giftige stoffen de huid, ogen en luchtwegen aantasten.

Werken op hoogte
Werken op hoogte is vaak een vast onderdeel van de bouw. Vallend gereedschap en puin kunnen ook de risico’s vergroten. Al het personeel ter plaatse moet worden opgeleid om ongevallen te voorkomen, en steigers en torens moeten worden beveiligd.

Handmatig hanteren en fysieke belasting
Training over het tillen en verplaatsen van zware voorwerpen, met of zonder mechanische hefgereedschappen, zal helpen om ongevallen als gevolg van slecht handmatig hanteren te minimaliseren. Om de fysieke belasting als gevolg van het gebruik van trillend elektrisch gereedschap en grondbewerkingsapparatuur te verminderen, moet veiligheidsuitrusting worden gedragen, gereedschap routinematig worden onderhouden en moeten er regelmatig pauzes worden genomen.

Meer weten over handige tools voor in de bouw? Bekijk een deze links:

https://hoogwerker.gigago.nl/

https://hoogwerker.linkgoed.nl/

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *