Waarom zijn lagers zo belangrijk?

Lagers zijn mechanische onderdelen, maar weet u wat ze doen? In feite zijn ze zo belangrijk voor de machine-industrie dat ze wel het ‘brood en boter’ van de industrie worden genoemd. Ze worden in allerlei soorten machines gebruikt, maar omdat ze werken in de schaduw, de meeste mensen die niet betrokken zijn bij de machine-industrie horen het woord waarschijnlijk en denken: “Wat is dat?”

We zullen de absolute basisprincipes van lagers uitleggen en kort de functies uitleggen die ze dienen.

Wat is een lager?


Lagers zijn “onderdelen die objecten helpen draaien”. Ze ondersteunen de as die in een machine draait.

Machines die lagers gebruiken, zijn onder meer auto’s, vliegtuigen, generatoren en meer. Ze worden zelfs gebruikt in huishoudelijke apparaten die we dagelijks gebruiken, zoals koelkasten, stofzuigers en airconditioners.

Lagers ondersteunen de roterende assen van de wielen, tandwielen, turbines, rotoren, enz. in deze machines, zodat ze soepeler kunnen draaien.

Op deze manier hebben allerlei soorten machines een groot aantal assen nodig om te kunnen draaien, wat betekent dat er vrijwel altijd gebruik wordt gemaakt van lagers, zozeer zelfs dat ze wel het ‘brood en de boter van de machine-industrie’ worden genoemd. Op het eerste gezicht kunnen lagers Het lijken eenvoudige mechanische onderdelen, maar zonder deze zouden we niet overleven.

De rol van lagers: waarom zijn ze zo belangrijk?

Ze vervullen twee hoofdfuncties.

Functie 1: Verminder wrijving voor soepelere rotatie

Er zal onvermijdelijk wrijving optreden tussen de roterende as en het onderdeel dat de rotatie ondersteunt. Tussen deze twee componenten worden lagers gebruikt.

Er worden lagers gebruikt om wrijving te verminderen en een soepelere rotatie mogelijk te maken. Hierdoor wordt de hoeveelheid verbruikte energie verminderd. Dit is een van de belangrijkste functies van lagers.

Functie 2: Beschermt het roterende deel en houdt de roterende as in de juiste positie

Er is een grote kracht nodig tussen de roterende as en het deel dat de rotatie ondersteunt. De functie van het lager is om te voorkomen dat deze kracht schade veroorzaakt aan het onderdeel dat de rotatie ondersteunt en om de juiste positie van de roterende as te behouden.

Voor meer informatie:

https://machinehandel.linkpaginas.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *